Welsh Springer Spaniel

Rasen blev erkänd 1902 och kommer från en typ av röda och vita spanielhundar som var vanliga i Wales. Den kom till Sverige under 1960-talet och har sedan dess stadigt och i lagom takt etablerat sig i Sverige. Det registreras cirka 350 hundar per år i Sverige.

Historiskt är rasen en stötande och apporterande hund. I dag får man anse den vara en sportig, allsidig hund. Den lämpar sig väl som viltspårshund, då den har en god spårningsförmåga likaväl som den med rätt träning kan bli en duktig agilityhund. Den kräver en hel del motion, och vill ha meningsfulla, stimulerande uppgifter att utföra.

Hälsa

Generellt är rasen mycket sund. Allvarliga problem är inte vanligt förekommande. De sjukdomar och defekter som förekommer är de som drabbar hundpopulationen som helhet. Öronsjukdomar kan förekomma.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är ca 48 cm och tikar ca 46 cm. Det är en sund hund utan överdrifter. Öronen är korta och huden runt ögonen ska vara stram. Färgen är vit med djupt röda fläckar.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är en mycket alert och allsidig hund som trivs bäst om den får stå i centrum. Man bör uppfostra den med konsekvens samt meningsfulla uppgifter och en god fostran. Den är livlig och glad och viftar alltid på svansen.

Pälsvård

Regelbunden pälsvård krävs. Framförallt är det tassar och öron som ska skötas. Pälsvården är inte krävande och hundägaren kan själv sköta den. Man bör trimma den ca 3 gånger per år.

Personlighet

Lika andra spanielraser är welsh springer spaniel trofast och hängiven sin familj. Det är en livlig och godmodig sällskapshund som är vänlig mot människor, men kan vara aningen reserverad mot främlingar. Welsh springer spaniel är en familjehund som behöver sällskap. Den är enkel att träna och blir ofta en mycket bra lydnads- och jakthund.

Temperament

Welsh springer spaniels är lätta att ha att göra med, och är väldigt hängivna sina ägare. Det är mindre uppspelta än engelska springers, och är en perfekt familjehund. De tycker dock inte om att lämnas ensamma, och mår som bäst när de har sällskap. De är som gladast när de får vara med dig och upptäcka de platser du tar med dem till.

Barn och welshar

Barn och welshar går mycket bra ihop, rasen är oerhört lekfull även högt upp i åldern. Dess energi och uthållighet gör också att de inte tröttnar på barnens uppmärksamhet.

Träning

Träningen kan vara allt från små vardagskonster till mer avancerad träning. Fler welshar har genom åren hävdat sig gott på lydnadsbanorna. Rasen är utmärkt till agility – snabb, lättlärd, följsam och säker på foten. Den har vanligen en utmärkt “näsa”, och gillar att spåra. Många welshar har fina meriter på viltspårsprov.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this